torsdag 16. oktober 2014

”Styggen på ryggen” i Fredrikstadpolitikken.


Når vi om vel ett år går til valg i Fredrikstad, kan du velge mellom en rekke partier. På listene finner du navnene på alle de som gjerne vil være med i politikken og lede byen i en eller annen retning. Alle mener forhåpentlig å gjøre det beste for de fleste. I demokratisk sammenheng,  tenker vi at flertallet i folket vinner den politiske makt. Det er faktisk ikke tilfellet her i byen. Det er noen andre som bestemmer. LO bestemmer. De personene du ved nominasjon og offentlig valg har plukket ut til å representere deg og din mening, er faktisk ikke de som utøver makten i byen – dersom du velger Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ønsket å finne ut om den parlamentariske modell var mer egnet enn dagens metode for å styre Fredrikstad. Innføring av parlamentarisme ville, mente partiene, gi mer åpenhet, frata rådmannen en del makt, og gi mulighet for direkte politisk påvirkning av beslutningene som fattes i byen. Det motsatte – slik byen styres i dag – ville forbli et ”rådmannsvelde”, hva nå enn det måtte være, men fælt høres det ut!

I lang tid har innføring av parlamentarisme vært tema i politiske samtaler, debatter og grunnlag for diskusjoner i alle mulige celler, fora og andre treffpunkt for de folkevalgte politikere og andre interesserte. Svaret på om byen skulle tre inn i en ny styringsform skulle avgjøres på førstkommende bystyremøte. De folkevalgte skulle stemme ja eller nei til parlamentarisme. Slik gikk det ikke. LO bestemte for dem.

”Ledelsen i partiet burde stoppet denne saken for lenge siden” uttalte Jardar Hendrichsen, nestor i LO til Demokraten 16/10. ”AP-laga har vært motstandere av parlamentarisme hele veien”, fortsatte han. På et møte mandag 13/10 på Hotel City stemte representantskapet i Fredrikstad Arbeiderparti nei med 56 stemmer - mot 36. De 36 var hovedsakelig bystyrerepresentantene for Arbeiderpartiet – med andre ord de du har vært med på å velge som dine representanter for din mening i det politiske liv – om du stemte på dem.

Demokraten skriver at på det møtet fikk bystyregruppa demonstrert at representantskapet fortsatt bestemmer i Fredrikstad Arbeiderparti. Det er vel verd å ta med seg inn i neste valg om et års tid.  Det kan høres bra ut at en blanding av grunnfjellet og grasroten bestemmer, men det er ikke hele historien om Fredrikstad-parlamentarismens død - lenge før fødselen. Den samme Hendrichsen hevder at Atle Ottesen (partileder for Fredrikstad Arbeiderparti) burde ha stoppet prosessen om parlamentarisme ”for lenge væla siden”. Og begrunnelsen LO-nestoren fører er svært interessant; ”Fra første stund sa AP-laga nei til denne styringsformen. Senere sa også LO tvert nei. Hvorfor skulle da prosessen fortsette? Alle visste jo at dette ville ende med nei”.
 
I klartekst betyr dette at enhver aktivitet arbeiderpartiet igangsetter i bystyret gjennom det demokratisk folkevalgte organ med tilhørende åpne prosesser stoppes, dersom LO ikke er enig. 

Det understrekes ytterligere av den samme Hendrichsen:
- ”Det er dumt av AP og (sic) provosere LO. ”Guttane” som styrer partiet må jo huske at de sitter der nettopp på grunn av jobben LO gjorde foran forrige valgkamp. Det har de tydeligvis glemt”.
Mer maktarrogant kan det skjulte politiske spillet om parlamentarisme, åpenhet og demokrati neppe uttrykkes! Parlamentarismen falt fordi det var på tide for LO å hente tilbake noen poeng de hadde lagt i kurven til lederne i AP i Fredrikstad under valgkampen. På utenlandsk heter det ”paybacktime”. LO er imot parlamentarisme – derfor skal heller ikke byen ha det. Hendrichsen skal ha takk fordi han så åpent uttrykte Arbeiderpartiets avhengighet av en ikke demokratisk valgt forsamling.

Hva kan vi andre så lære av dette?
-       Stemmer du på Arbeiderpartiet får du LO med på lasset.
-       Det LO ikke vil være med på, kan ikke gjennomføres i byen så lenge AP sitter med makten – alene eller sammen med andre.
-       LO er ikke en demokratisk folkevalgt organisasjon – det er en interesseorganisasjon for arbeidstakere med til dels sammenfallende politisk syn med AP.
-       LO opererer etter metoder man ikke skal sammenlikne seg med; når jeg hjelper  deg, kan jeg kreve tilbakebetaling når jeg vil og har best nytte av det.

Jeg kan nevne flere organisasjoner som arbeider etter samme metode, men det skal jeg avholde meg fra.  Jeg vil bare oppsummere med at parlamentarismen falt som styringssystem i Fredrikstad fordi LO ikke ville ha det. Styggen på Fredrikstad Arbeiderpartis rygg her vist seg i all sin velde.

Husk det ved neste valg. Hva er det ellers LO ikke vil ha? Er dette sammenfallende med dine interesser – eller vil du at de demokratiske prosessene skal foregå i bystyret?

Valget blir ditt.

Et skikkelig blåmerke er herved tildelt LO, Fredrikstad.

1 kommentar: