tirsdag 21. oktober 2014

Mer idrett for folket – i hvertfall de i ungdomsskolen.


Arbeiderpartiet vil ikke ha Wang Ungdom inn i Fredrikstadskolen.
Partiledelsen og bystyregruppen anfører det ene argumentet etter det andre om hvor fælt det vil bli i byen dersom det skolesystemet får innpass her i byen. Det gjelder riktig nok bare i ungdomsskolen – for i videregående driver Wang for full maskin. Og på ungdomsskoletrinnet kan barna i Fredrikstad utsettes både for et internasjonalt skoletilbud og for Steinerskolens eurytmi og helhetstenkning - som man visstnok ikke finner i den enhetsskolen AP er så glad i.

Men dersom Wang Ung får innpass, får vi fra den rød-grønne siden inntrykk av at det offentlige tilbudet kommer til å bli utarmet, skolens ”inntekter” kommer til å gå drastisk ned – og ingen andre enn skoletapere, problemelever, særinger og potensielle ”drop-outs” blir igjen i fellesskapets skole for ensretting og velferd. For ikke å snakke om alle lærerne som kommer til å forsvinne over til denne fremmede skolen. Restelevene i offentlig skole blir taperne, blir vi velmenende forklart av alle fra SV til SP.

Slik jeg har forstått Wangs tilbud til ungdom, følger deres undervisningsopplegg offentlige planer og målsettinger og har nesten det samme innholdet som ”enhetsskolen”. Deres tilbud for videregående er av samme kvalitet. Denne skolen fungerer, etter det jeg kan skjønne, på beste måte for de som er litt mer enn vanlig interessert i idrett – og litt mindre interessert i teoretisk skolegang.

Men i Aps verden er dette spranget i innhold fra ungdomsskole til videregående langt over grensen til det akseptable. Ungdomsskoleelevene må beskyttes mot sine egne interesser i idrett. Så lenge AP Fredrikstad har makt til det. For i løpet av sommerferien fra ungdomsskole til videregående - kan elevene risikere å synke ned i kapitalismens pøl, undergrave fellesskapets inkluderende sfære og flagge ut av Aps politiske kontroll! Det gjelder om de blir elever ved Wang Videregående for idrettsinteressert ungdom.

Men Arbeiderpartiet med sine partnere SV/SP anstrenger seg for å holde elevene innenfor sin påvirkningssfære så lenge som mulig. Politikerne gjør det de mener at de kan for å holde på skoletilbudet. Linjen er helt klar; alle skal med. Hovedlinjen er at alle skal være sammen i fellesskapet, alle skal ha de samme idealer, være like og dyrke de samme interesser. Nå har AP-ledelsen bestemt at alle ungdommer skal være like glade i idrett.
- ”Vi skal styrke tilbudet i helse og idrett for alle elever. Wang har gode hensikter med sin søknad, men vi må verne om fellesskolen”, sa Atle Ottesen (Ap) i formannskapet 16/10. Jeg går ut fra at 200 meter på idealtid blir et del av det nye valgfaget.

Det er underlig at ikke AP lokalt har flere som arbeider innenfor grunn- og ungdomsskolen, og som kunne veiledet partileder og ordfører i denne saken. For det første er ikke idrettsglede noe man kan vedta. Grunnen til at noen søker spesifikke linjer for kroppsutøvelse er bygget på interesse. Å legge flere timer med gym sammen med kostholdslære skriftlig inn i den daglige virksomheten i ungdomsskolen er neppe godt nok for de som er interessert i faget, og en svært dårlig løsning for dem som er lei av mas om trim, helse og sunn mat og gruer seg til fellesdusjen etter å ha løpt etter baller og hoppet høyt og langt uten virkelig å forstå hvorfor.

For det andre må og skal skolene forholde seg til kompetansemål satt opp av det Kongelige Norske Undervisningsdepartement. De målene er det ikke mulig for verken Arbeiderpartiet eller SV i Fredrikstad å påvirke direkte ved et vedtak i formannskap, eller ved et bystyrepålegg til skoleledelsen i kommunen. Og takk for det.

I det siste har vi sett noen svært uheldige og innsiktsløse håndteringer av lokale problemstillinger i Fredrikstad fra den sittende såkalte posisjonen. Ideologien herjer og styrer, og der man i byens demokratisk valgte ledelse ønsker endring stoppes det av LO. Har så Wang Ung-saken noe med parlamentarismen å gjøre?

Tja. 

Vi ser at den rødgrønne fløyen ikke på noen måte ønsker å komme seg fra det totalitære over i en mer liberale holdning. Privat initiativ skal stoppes, engasjement begrenses og vekst hindres – eller kontrolleres. Hva har det gitt Fredrikstad? Ikke meget. Byen ligger her i bakevjen og byens nåværende politiske ledelse ser at verden omkring oss endres kraftig – uten å gjøre noen forsøk på å endre forholdene i byen sammen med den.

Vi vet at alt for mange ungdommer dropper ut av fellesskapets skole i dag. Det må være et mål å demme opp for det. Aps modell i denne saken er å gi elevene mer av det som vi vet ikke virker; om du ikke liker ungdomsskolen, skal du lære mer. Om du  ikke er særlig glad i idrett, skal du få mer av det – fordi noen andre synes det faget er helt topp. Men lærerne er de samme – budsjettene er de samme – og skolene med sine miljøer forblir uendret. Å tro at man på lokalt nivå kan endre skolens mål, demme opp for idrettsungdommenes interesser og forsøke å stoppe alle nye tilbud med frykt er i beste fall gammeldags.

Rektor ved Wang toppidrett argumenterte slik mot ordfører Nygaard (FB.no 8/10.14): :
- ”Enhetsskolen er en god ting, men den står sterkest hvis vi erkjenner at det på noen områder, og for noen elever, er best å gå på andre tilrettelagte opplegg. Dette har norsk skolepolitikk åpnet opp for i mer enn 30 år, under vekslende regjeringer og Storting. Enhetsskolen har overlevd denne utviklingen og vi har ikke fått en storstilt kommersialisering av norsk skole.”

Det er på tide at Fredrikstad kommer inn i en ny tid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar