mandag 3. juni 2013

Har ikke statsministeren klær på?


En innsiktsfull dame åpnet øynene mine i en artikkel i Aftenposten lørdag. Helene Aarseth er kjønnsforsker, sosiolog og postdoktor ved Universitetet i Oslo. Hennes forklaring på hvorfor mange ble sinte på den nylig tiltrådte leder av Landsorganisasjonen (LO) gav meg mye å tenke på. ”Hverdagslykke er ikke å kaste i seg maten og bidra til økt BNP” er hun sitert på i artikkeloverskriften.  

LOs leder, Gerd Kristiansen, fronter den motsatte tanken med sine uttalelser. Lykken er å bidra til fellesskapets inntekt og utvikling.  Flere må arbeide mer i større stillingsbrøker, hevder hun. Da uttaler hun seg direkte om kvinnelige arbeidsplasser og slikt blir det bråk av. Men det ligger noe annet bak.

Sosiologen har påtatt seg rollen som gutten i H.C. Andersens eventyr; Keiserens nye klær. Gutten roper ut at keiseren ikke har noe på seg i det hele tatt. Sosiologen har trukket vekk de slør som måtte ha dekket til et klart innsyn i hva som omgir oss i den rød-grønne statlige holdningen til deg og meg. Individet.

Tenk litt over hva hun peker på!           

Om vi tar LO-leder Kristiansens utsagn på alvor, innebærer det at staten betyr alt – du betyr ingen ting. Statens behov går foran – dine behov er dine, og de er feil. Du må underordne deg statens ønsker, behov og prioriteringer – og LO er en del av det. 

Det er i korthet hva en slik holdning innebærer.

Sett i et slikt lys, får en rekke utspill dra den rød-grønne regjeringen en forståelig, men avskyelig dybde. Mennesket og enkeltindividet betyr kun statlige inntekter – og dersom personen svikter i kampen om øket Brutto Nasjonal Produkt, må han eller hun vente i køen for å se om det er avsatt ressurser til reparasjon (les sykehusopphold.)

NAVs innsats og profilering får også en langt mer, men ikke mindre avskyelig, tydelig målsetting; det er din fremtidige mulighet til opprettholdelsen av BNP som gir deg rett til å motta støtte og tilskudd, ikke dine individuelle ferdigheter, eller tidligere innsats i den samme tredemøllen.  Derfor sendes du på jobbsøkerkurs om du har mistet arbeidet, ikke på kompetanseøkningskurs!

Sykehuskøene blir en nødvendighet – fordi staten ikke kan forvente å følge opp alle de merkelige tilfellene av sykdom der den skadede egentlig kan skylde seg selv og sin egen livsstil for skaden – enten det er kreft eller kols. Aftenposten viste søndag 2/6 til en pasient som ble reddet av egen lommebok fordi hun kom tidsnok til brystkreftoperasjon etter privatfinansiert mammografi. Hun vil ha igjen de pengene hun brukte på undersøkelsene – ca kr 10.000, men sykehuset A-Hus svarer med at de ikke vil gå inn i saken fordi de venter på en utredning om pasientforholdene! Hva med å telle korridorpasientene?

Veibygging i Norge blir i dette perspektivet ikke lenger noen prioritert oppgave, fordi det tjener staten – og fylket - bedre at vi sykler! Og om du velger å kjøre bil,  skal du betale minst dobbelt gjennom bompenger og veiskatt – fordi statens inntekter ikke må reduseres – og investeringene i vei til deg og dine individuelle og private behov skal tilbakebetales - med renter.

Fylkesmannens restriktive holdninger til utbygging får et nytt lys. Private initiativtakere får nemlig ikke bygge forretninger der initiativtakere vil og ønsker å satse sine egne penger, fordi fylkesmannen mener plasseringen er for langt unna folk – uansett om det er opparbeidet sykkelvei der eller ikke (Fredrikstad Blad fredag 30/5). Løsningen blir derfor bilkjøring – og det vil ikke fylkesmannen ha noe av.

Da firefeltsveien gjennom Østfold ble åpnet så Veidirektoratet til sin stor overraskelse av dødsulykkene på E6 forsvant i samme øyeblikk. Tidligere hadde det samme direktorat forfektet reduksjon, forbud og senking av hastighet som eneste virkemiddel. Men har de lært noe – nei, og grunnen kan spores i Kristiansens tankegods; en veritabel veiutbygging for å bedre din og min sikkerhet er for dyr for staten. BNP kan gå ned – derfor må du heller kjøre på farlige veistrekninger - og risikere å dø - for å opprettholde BNP!

Det er valg den 9. September 2013.
Det er på tide å se hvilke klær den rødgrønne regjeringen har på seg. De er nemlig ikke nakne. De er antrukket i noe som til forveksling kan minne om Mao-dresser!

Et skikkelig blåmerke tildeles den nylig påtroppede leder for LO, men det avleveres med en ørliten takk for at hun lot det skinne et forklaringens lys over de bakenforliggende motivene i regjeringskorridorene – og dens sidefløyer. 

1 kommentar:

  1. Tove Irén Becker3. juni 2013 kl. 14:10

    Hør på denne:
    Regjeringen har i mange år snakket varmt i sine festtaler om å få mer gods fra vei og over på sjø. Likevel nektes trailere ombord i Fjord Lines ferge I Bergen og vise versa - om traileren kun skal til Stavanger og ikke til Danmark.
    Hvorfor?
    Jo, myndighetene er redd for at sjåførene skal kjøpe mat og drikke i restauranten ombord - avgiftsfritt.
    Med andre ord er det viktigere å få inn totalt et par lapper pr. dag i avgifter for denne maten (om trailersjåføren i det hele tatt kjøper noe - slikt vet man jo ikke), enn at over 220 skoler og barnehager slipper trailerne inn i sitt nærmiljø. Så mange finnes det i 100 meters avstand fra der tungtransporten ferdes mellom Stavanger og Bergen.
    Fjord Line kunne ta omlag 100 trailere pr. fergeavgang - hver vei. Snart kommer også stor, ny cruiseferge på strekningen.
    Og hva svarer så Mr. Sigbjørn Johnsen Bergens Tidende?
    "En mulighet kan være at Fjord Line sørger for avgiftsberegning av mat- og drikkevarer som forbrukes mellom Bergen og Stavanger. Det forutsetter i så fall en ordning som er kontrollerbar for avgiftsmyndigheten".
    Ja, det er viktig med kontroll. Tenk om de gikk glipp av momsen på et par svelser. *sukker*

    SvarSlett