tirsdag 2. oktober 2012

Det 157. overordentlige Storting er satt.


Det er ikke lenge igjen til valget. 
Det Stortingsbudsjettet vi kommer til å bli presentert for er denne regjerings siste, om vi holder det reviderte unna. Vi noterer oss at finansminister Sigbjørn Johnsen har tatt av seg hatten, brettet opp ermene og funnet frem sparekniven. ”Pææng skar inn” må vite! De skal i hvert fall ikke brukes.

Siste melding i denne regjeringens uendelige rekken av skatte- og avgiftsforlag, fremlegg og pålegg er at det skal innføre en spesiell dieselavgift for biler som brukes i de store byene. At vi har en av verdens eldste bilparker med tilhørende utslipp av klimagasser - på grunn av avgiftene - er ikke med i vurderingen. For kort tid siden fikk vi rede på at det om 8 år blir forbud mot å bruke oljefyr i dette vinterlandet. Dersom du har både dieselbil og oljefyr er du vel å oppfatte som en miljøversting, bør stigmatiseres og avvises til sivilisasjonens ytterste randsone – men heller ikke der med oljefyr.

Den som måtte tro at skattepengene i dette landet går til noe fornuftig, som bilveier, sykehus, skoler, eldre og barn og ungdom må tro om igjen. Dine skattepenger blir saltet ned i en konto med tredoble hengelåser langt utenfor din rekkevidde. Hele beløpet går rett på statens konto – for siden aldri å dukke opp igjen. De blir ikke brukt!

Jeg skal gjerne se den politiker som etter møte med Finansdepartementets grå eminenser og Norges Banks ledelse våger å vurdere å åpne for bruk av midler fra Oljefondet. Hr Johnsen hevder at størrelsen på Oljefondet i dag faktisk er et problem – fordi den vedtatte forvaltningsmodellen åpner for bruk av alt for mye penger – den er relatert til en fast prosentandel av rentene som øker kraftig!

Mens pasienter dør i omstillingskøene på sykehusene og firefelts motorveier helbreder dødsulykkene øyeblikkelig, men ikke kan bygges på grunn av den overordnede ansvarlige holdningen til landets økonomi, sitter landets politiske ledelse og forteller oss at nå må det sannelig spares – om det aldri har blitt gjort før! Alt mens statskassen renner over av penger. Regjeringen har ikke bare et pedagogisk problem i dette.

Det er ikke lenge siden finansministeriet forvaltet – og økte - en konto som het noe omtrent som ”valutafondet”. Renteinntektene fra det fondet var alene på den tiden like stort som inntektene fra statsskatten, et titalls milliarder eller så! Det er lenge siden. Men avgiftene fortsetter å lempes på oss. Og mer skatter må vi ha – for vi bor jo i verdens rikeste land! Den eneste måten å få nye veier på er at ”bilistene må betale” med mindre du bor på Vestlandet der det bor så lite folk at de ikke har råd til å betale for veiene sine. Men hva skal de med vei da?

Skatter kan vel stort sett brukes til to ting; et spleiselag for drift av kongeriket og kommunene (diskusjonen om fylkets berettigelse skal vi la ligge nå). I tillegg til det, kan skatter brukes til indragning, utflating og utjevning. Kristin Halvorsens utsagn om at ingen burde tjene mer enn statsministeren er grunnlagt på et slikt syn. Hun mente antagelig at alle som tjente mer enn ham skulle innbetale beløpet (stadig med glede) til staten fordi vi alle skal være like for Gud og Sigbjørn Johnsen.

Dine inntjente penger er nemlig ikke dine, det er bare noe du har til låns slik at staten kan forsyne seg med dem etter at du har betalt skatt av dem. Husk at du betaler 25% moms (meromsetnings-avgift) på alt du handler inn - etter at du med glede har betalt en skatt som ikke kommer deg til gode i det hele tatt! Når du dør skal dine arvinger betale arveavgift, og i mellomtiden skal du betale eiendomsskatt, formueskatt og avgift hver gang du måtte tenke på å bytte husvære. Jeg har ikke glemt bensin-, alkohol- og bilavgiftene, men vil ikke ta dem med en gang til. Noen undrer på hvorfor det er så dyrt i dette landet og at ingen vil handle med oss...

Nå ser jeg at man begynner å klage på for lite husbygging. 
Hva med å senke kommunalavgiftene, lette saksbehandlingen, fjerne kravet om universell utforming av alle nye boliger, minske naboenes klagerett sammen med en kraftig reduksjon av fylkesmannens innsigelsesmuligheter på alle mulige nivåer der kommunen vil bygge ut? Det ville kanskje lette litt?

Hvor skal dette ende?

Enkelt svar; ved neste valg!

Et landsdekkende Blåmerke er herved delt ut til sittende regjering (på oppsigelse).



2 kommentarer:

  1. Du glemte å si at mye av det vi betaler i skatter og avgifter går til lønn for dem som skal sitte og passe på at alle skattene og avgiftene betales...

    SvarSlett
  2. .. og deres lønn skal også betales skatt av, som skal kontrolleres, som skal...

    SvarSlett