Ekspeditrisen
i Menybutikken hadde nettopp levert meg en tilgodelapp på kr 35,- for en kurv
råtne kantarell jeg hadde kjøpt dagen før. At de var råtne - og mugne - så jeg
ikke før jeg skulle frese dem litt i "meierismør" til nystekte, sprø og hvilende
andebryst innkjøpt i EU. Rødkålen var varm og finhakket eple var vel fordelt i
kålen.
Raseriet tok
meg.
Meny hadde
solgt meg varer som overhodet ikke var menneskeføde.
Igjen.
Jeg visste
jo at damen løy meg opp i ansiktet – dette vil
skje igjen. Det øket mitt sinne.
Dagligvarehusene
selger uspiselige varer hver dag.
Hvorfor gjør
de det? Fordi de kan!
Det
irriterte meg også voldsomt at jeg som forbruker egentlig ikke har noen påvirkningskraft
overfor denne situasjonen. Det hjelper ikke å la være å kjøpe varer i den
butikken – fordi vi nordmenn faktisk ikke har flere enn 3 omsetningssystemer å
velge mellom: Norgesgruppen, ICA og Coop. Bak der igjen ligger store
produksjons- og forretningssystemer som ikke tenker på oss som skal spise
maten, men som er langt mer interessert i å pleie sine egne monopol og
opprettholde, eller helst øke, sine omsetningstall; noen eksempler på det er
Nortura, Gilde og Tine.
Og over det
hele finner de en beskyttelse i form av landbrukssystemene som ikke lar være å
fortelle oss forbrukere at vi ukyndige forbrukere skal være glade for at de tar
ansvar og beskytter oss mot salmonella, kugalskap, munn-og-klovsyke, biff det
smaker noe av, "vonde" utenlandske oster og annen styggedom. At de samtidig har stengt
ute nesten all mat som ikke produseres innenfor Norges grenser, sier de ingen
ting om. At våre muligheter til kulturell utvikling om mat- og forståelse av
hva andre land og folk har å bidra med i våre liv er fratatt oss. Dette har
ikke skjedd gjennom valg, men gjennom administrative tiltak i ett eller flere
departement til beskyttelse for innenlandsk produksjon av dårlige råvarer.
For omtrent
100 år siden, i 1914, utga Henriette Schønberg Erken for første gang sitt
verk; ”Stor kokebok for større og
mindre husholdninger” på ca 700 sider. Den har senere heldigvis blitt gitt nytt liv - og mange
opptrykk. Men ser man på den forventede råvaretilgangen i hennes oppskrifter
sammenlignet med det du møter i dag, for eksempel på Meny, er det grunn til å
bli rasende. Vi har i dag alle muligheter for å ta vare på gode råvarer ut over
hun kunne, som var røking, tørking, salting, hermetisering og lakelegging. I
dag kan vi i tillegg til å distribuere ferskvarer hurtig, fryse, tørke og
bearbeide råvarene på en rekke andre gode måter, men hva har skjedd?
Hva er det
som serveres oss gjennom matkjedene i dag 100 år etter hennes bokutgivelse? Vi
får presentert en rekke industrielt bearbeidede, oversaltede, sminkede plast-
og pappinnpakkede vomfyllende ferdigretter som vi ser resultatene av i form av
overvekt, karsykdommer og nedsatt livskvalitet for forbrukere flest. Når så du siste en gås som var egnet til steking i en norsk ferskvaredisk?
Men – og det
er systemets store forsvaret – dette er jo sikkert
– og billig! Svaret er; nei, det er
det ikke.
Det lever faktisk
folk i EU også.
Og de lever
faktisk bra. Du skal ikke reise lenger enn 10 minutter inn i Sverige og gå
langs en kjøle- eller frysedisk for å se hva de kan få kjøpt hver dag, og hvor gode råvaretilganger vi kunne hatt. Du skal samtidig legge merke
til at dette skjer ikke i en spesialbutikk, men et overvokst kjøpesenter som
dynger på med lettselgelige matvarer på grensen av det akseptable.
Du skal ikke
reise langt utenfor Norge og forville deg inn i en matbutikk før du blir
forelsket, forvirret og forventningsfull. I en liten butikk i en bakgate i
Gent, Belgia, fant jeg i sommer rekker på rekker av reoler med ferske
delikatesser, salater, grønnsaker, oster, kjøtt, saltmat, pasta og mengder av
spiselige fiskearter jeg aldri hadde sett før. Alt var vakkert tilrettelagt,
presentert og priset. Ved et tidligere besøk i en bitte liten landsby oppe i en
fjellside på Mallorca husker jeg, med lengsel, 8 meter kjøledisk med fisk,
tilsvarende med kjøtt og en annen med ost og lagrede spekeskinker stablet opp 10
i høyden og vel 25 i bredden etter fettgehalt og lagringstid. Nøkkelen var at
fett gav smak og lagring gav modning – derfor var de lengst nede til høyre; de
lengst langrede og feteste, også de dyreste. Men de var etter norsk målestokk
ikke dyre noen av dem!
I Norge gir
Gilde deg valget mellom spekeskinke eller ingen spekeskinke, om du ikke
produserer selv.
Når du
kjører inn i Norge fra "Landet som ligger Innenfor" – Utlandet - blir du møtt med
bommer, kameraer, sperringer, uniformskledde toll- og politibetjenter som ser
inn i bilen din med mistenksomme solbrilleblikk. Bilistene i Norge har betalt
milliardbeløp for en fire felts motorvei over grensen, med ny bro og det hele,
men må gjennom Finansdepartementets – Tollvesenets - utstrakte arms garasje i ett felt på
Svinesund. Og vi blir gjennom årvisse kampanjer og offisielle uttaleleser av
utallige eksperter utdannet på Ås Landbrukshøyskole og tilsvarende innbilt at
dette er til vårt eget beste! Salmonellaen kan komme og ta oss! Til dem som
måtte lure – den er allerede innenfor grensen og i full virksomhet i et egg eller
kylling som kan være nær deg.
Når skal vi
forbrukere gjøre noe med dette?
Hvorfor kan ikke vi få gode råvarer og
valgmulighet til mer enn en brukt melkemaskin når vi skal legge noe godt på
grillen? Kan vi finne oss i det lenger? Er vi ikke tenkende mennesker som kan
får kjøpe oss en ost fra Frankrike eller et stykke blåsvart Argentisk oksekjøtt
til grillen når vi vil? Det blir ingen endring om vi ikke reiser oss i en
samlet protest mot den elendige råvaretilgangen og utvalget vi har i våre
dagligvareforretninger – uansett om det er Meny eller noen av de andre som
driver den. De ansatte må ansvarliggjøres sammen med kjedenes ledelse og de må tas der
de merker det – på økonomien.
Jeg forventer at jeg får igjen mer enn det jeg
har gitt for varen når jeg har kjøpt godt innpakket råtnende søppel, tatt den med hjem,
nesten ødelagt et måltid, brukt tid på å kjøre den tilbake igjen, og levert
den. Min tid er også kostbar.
Dessuten forventer jeg mer enn en lapp – en unnskyldning hadde vært på sin
plass, men det er penga som rår, og respekt oppnås gjennom makt – derfor burde
det også vært innebygget en lovgitt ”bot” for slike varer.
For slik
omsetning vil skje igjen hver dag – på tross av forsikringen fra sjefen for
grøntavdelingen i Meny. Det er slett ikke godt nok. Vi vil ha bedre og flere råvarer!
Bli med i facebookgruppen; Vi forbrukere foranger bedre råvarer i dagligvarebutikkene!
Carl Henrik
Amundsen
Norsk landbruk er oversubsidiert og uten konkurranse, omsetningsleddene styrt av noen få konserner. Det er et "hellig" system, innstiftet av sosialdemokratiet.
SvarSlettBefinner meg i skrivende stund i Toscana, Italia, EU, og maten er upåklagelig, selvfølgelig.